AmigAROCKWellBLOG

AmigAROCKWellBLOG

Zene.
Ennél több nem kell.
Vagy mégis.
Zene, betűként.
Zene, videóként.
Zene, bárhogy.

AmigAROCKWellBLOG

e-mail

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Teret a filmiparnak

2010.10.04. 08:00 | Amigarockwell | Szólj hozzá!

Címkék: film avatar dvd 3d hollywood james cameron blu ray filmipar

Hogyan húzzunk ki sok-sok pénzt az emberek zsebéből?

Több módszer létezik erre: a kormányok adókat vetnek ki, a cégek mesterséges igényeket generálnak és ösztönöznek a vásárlásra. De a legjobb (legalábbis nekik) az a filmipar.

Az egy dolog, hogy rengeteg silány film készül iszonyatos költségekkel és silány történettel ami lényegében nem áll másból, mint látványból. Ezt még elviseli az ember elvégre nem kötelező nézi ezeket. Na de ami mostanság folyik az minden határon túl megy.

 

És ez nem más, mint a 3D! Úgy harangozták be mintha valami fantasztikusan nagy újítás lenne, pedig nem az, de nagyon nem. Már a XX. század elején megcsinálták az első 3D filmet az 1920-as években. Persze az még nem az volt amit ma ismerünk de a lényeg, a 3D így vagy úgy végig kíséri a filmtörténetet. Az is igaz, hogy a ma már nem igazán használt. piros-kék szemüveggel

nézhetőek, ami azért mindenképpen torzít a látott képen és akkor már maradjunk a hagyományos képeknél. Manapság azért komolyabb technikát használnak, a polár szűrést. Tényleg szép és jó tényleg kijön a képből a szereplő, csak mint a szaglásnál is ezt is megszokja az ember egy idő után, és föl se tűnik. De ez még nem gond az már sokkal inkább, hogy polár szűrős szemüveg eléggé sötétté teszi a képet és hát, hogy is mondjam miért nem tudják megoldani, hogy ne legyen érzékelhető a sötétebb a kép. Másrészt elég sokan panaszkodnak rosszullétre, fejfájásra. Na nekem ilyen nem volt viszont a film felénél kifolyt a szemem. Ami nem valami kellemes dolog. (Egyébként a Kutyák és Macskák 2-re ültünk be gyerek kísérettel).

 A másik ami bizony a legnagyobb probléma az pont a szemüveg. Miért nem tudják megoldani, hogy ne kelljen hozzá? Persze még nem tart ott a technika, mondják az érdekelt felek, ne de viszont már néhány cég megcsinálta a szemüveg nélküli 3D tv-t (legalábbis a probálkoznak). Ha nekik megy akkor a moziban is menne nem? Ja, hogy az egész francos hóbelevancot le kéne cserélni, ami valószínűleg nem két fillér lenne gondolom, hanem sok-sok milliárd euró vagy dollár. Szóval sokba kerülne és eszük ágában sincs ezt megcsinálni amíg a népek szépen bemennek és fizetnek hát kit érdekel? Tehát részemről amíg szemüveg kell az egészhez addig nem kell 3D. Végül is az elmúlt jó néhány évtízedben rengeteg nagyon jó film készült és senki nem firtatta azt, hogy miért is nem lépnek ki a vászonból a szereplők. Nem is tudom anno biztosan nem úgy csinálták meg a hangos filmet, hogy az élvezetéhez hallókészülék keljen, vagy éppen a színes filmnél se kell semmilyen kiegészítő eszköz, hogy átérezzük az élményt. A Surroundnál se kellett semmilyen segédeszköz csak be kellet ülni és használni a két fülünket.


De nem is ezzel lenne gond ha nem a látványra helyeznék a hangsúlyt. Egyszerűen semmi különbség nincs e tekintettben a hagyományos filmhez képest. Egyszerűen ha nem jó, unalmas a történet akkor jöhet bármilyen effekt, 3D, anyám kínja egész egyszerűen nem lesz jó az a film. Az az érzésem, hogy a rendezők, operatőrök nem tudnak úgy gondolkodni, hogy a térbeli ábrázolást beépítsék a film cselekményébe. Amíg ez így lesz addig teljesen felesleges 3D filmeket készíteni, kár pazarolni rá az energiát pénzt. Persze ez nem így lesz, a nagy stúdióknak nem áll érdekükben. Amióta kijött az Avatar című összelopkodott fércmű (ami megérne egy külön misét és annak is csak azért kellet a 3D, hogy kék macskák farka fejbe csapja az embereket) és a Twentieth Century-Fox Film Corporation és James Cameron-nak hatalmas pénz kötegeket hozott, azóta sorra jelentik be a 3D-s filmeket. Egész Hollywood fejesei szemében dollár jelek tűntek fel mert ráleltek a csodaszerre, ami beviszi az embereket a mozikba és ami a legfontosabb: kinyitják a pénztárcáikat és tejelnek méghozzá kő keményen. Ennek márpedig nem lesz jó vége, mert a 3D nem olcsó technika nagyon nem. És ha valami drága akkor nem marad pénz az igazi értékre ami megadja egy film lényegét: a történet. Nem tudom ki, hogy van vele én elsősorban azért szeretek filmeket nézni, hogy a történet lenyűgözzön, nem baj ha látványos, ha csili-vili de élvezetes történet nélkül semmit nem ér. Szóval nagyon úgy tűnik, hogy a filmipar rálelt a megoldásra ami eltünteti a kalózkodást és még több pénzhez juttatja őket. Mert ugye azt mondják az ilyen filmeket nem lehet otthoni körülmények között megnézni nincs rá technika. Hát nem tudom már lehet kapni 3D-s TV-ket igaz elég drágák még, a netre meg így is úgy is fel fognak kerülni a filmek ha tetszik egyeseknek ha nem. Úgy is tölti őket boldog-boldogtalan. Na szóval az igazat megvallva az egész filmipar a saját sírját ássa és egyre csak mélyül.

 

Kicsit beomlott a 3D miatt de ki lesz ásva az a sír. A zeneiparra már lapátolják a földet. Az a nagy helyzet, hogy jelenlegi formájában már nem tartható a saját általuk létrehozott rendszer. Kicsit vicces, hogy az ember bemegy a moziba, kiad lassan 2000 forintot az egy szem filmre, beül az elég rideg és kissé embertelen terembe, a pontos kezdés helyett leadnak egy rakás reklámot, illetve előzetest ami szintén reklám valamilyen formában. És utána talán elkezdődik a vetítés, na de addigra már eltelt vagy húsz perc és még egy másodpercet se látott a filmből. Na de utána ha meg szeretné nézni otthon akkor vegye meg szépen DVD-n, persze nem azonnal várjunk még olyan fél évet, ha nem akkor mozi megint, persze egy forinttal se kevesebbért. És akkor a DVD még a jobbik eset mert hát ott a Blu-Ray... Ha a premier DVD drága akkor a Blu-Ray még inkább az, és akkor az ember kiadott egy rakás pénzt egyetlen filmre. És ez nagyon nem jó főleg manapság. Az igazi megoldás az lenne, hogy ha az ember kifizet egy x összeget akkor kézhez kap egy papírt/e-mail-t/sms-t/bármit és maximum az adathordozók közötti különbséget fizeti ki, vagy épp a mozi rezsi díját mert azt senki ne mondja, hogy a jegyár 100%-a megy a forgalmazónak/gyártónak. Így korrekt lenne és akkor még ráadásul bűntudat nélkül tölthetne le az ember bármilyen forrásból származó filmet elvégre a használati díjat már megvette. Így jelenleg csak egy nagy lehúzás az egész. Sajnos.


És akkor már arról nem is beszélek, hogy idén nem is igazán néztem idei filmet majdnem az összes simán tíz vagy annál is több éves volt. És ez aztán tényleg elég gond.

A bejegyzés trackback címe:

https://amigarockwell.blog.hu/api/trackback/id/tr202316674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása