AmigAROCKWellBLOG

AmigAROCKWellBLOG

Zene.
Ennél több nem kell.
Vagy mégis.
Zene, betűként.
Zene, videóként.
Zene, bárhogy.

AmigAROCKWellBLOG

e-mail

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

A rádió(k) visszavág

2010.10.11. 08:00 | Amigarockwell | Szólj hozzá!

Címkék: ortt zeneipar sláger rádió pénz danubius rádió neofm classfm a rádió(k) visszavág rőhely

Egyszer volt hol nem volt. Volt egyszer két rádió. Nagyon hosszú időn keresztül uralkodtak a magyar rádiós égbolton, és teljességgel sérthetetlenek voltak. Minden nemű ártalom lepattant róluk és gyakorlatilag azt csináltak amit csak akartak. Még az se zavarta őket ha a szerencsétlen hallgatóság mást szeretett volna hallani amikor csak valamikor bekapcsolták valamelyik adót. Úgy csűrték-csavarták a magyar zenei ízlést ahogy csak kedvük tartotta. Hiába is mondta bárki, hogy ez nem jó nem lehetne esetleg másként, ők nem hallgattak senki másra csak saját és külföldi tulajdonosaikra akik valamilyen furcsa oknál fogva úgymond a népszerűnek mondott zenéket sugározták, még ha ezáltal az átlag hallgató soha nem hall azokról az előadókról akik verejtéket izzadva produkálnak minőségi zenét. Még az se riasztotta el őket főként egyikőjüket, a legbeképzeltebbet, legpofátlanabbat hogy szembekerült az állami apparátussal és elég gyakran megszegte szerződésbe foglalt kötelezettségeit. Létrejött egy új zenei kategória általuk amit nemes egyszerűséggel csak úgy neveznek: „pörgős zenék”. Nem voltak tekintettel senkire és semmire. És ez miatt az egyszeri rádió hallgató látta kárát. Mivel tudatos ízlés formáló eszközökkel az úgymond zeneipar igénye szerint alakították a sugározandó zenék stílusát.

Egyértelmű miért, a pénz miatt. Mindig az a fránya mani-manipénz, mindig az van

 

 

 

 

 

minden mögött, sajnos. Az a baj, hogy nem mernek újítani és nem is fognak mert biztosra mennek. Még akkor is ha ez ahhoz vezet, hogy az embereket megvezetik. Lévén minden területen ez történik:

politika,

 

 

 

 

divat,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zene,

 

 

 

 

 

 

 

kultúra,

 

 

 

 

 

 

 

táplálkozás,

 

 

 

 

 

 

 

 

vallás,

 

 

 

 

 

 

szex,

 

 

 

 

életmód és úgy általában az egész komplett életünk. Mindenki befolyás alatt áll függő. Mert függővé teszik az embert. Lakást akarsz? Vegyél fel kölcsönt és fizesd 300 hónapig a részleteket, mire nyugdíjba mész kifizeted. De a pénzhez dolgozni kell, menj el keres munkát szakadj meg reggeltől estig míg össze nem esel. Enni akarsz megint csak a pénz, áramot akarsz, hogy világíts? Újfent a pénz, TV-t akarsz nézni, hogy azon keresztül is mossák az agyad? Igen újra a pénz. Nagyon függővé vált az emberiség. Ráadásul aki nem osztja ezeket az elveket, az a társadalom ellenségévé válik és akkor jön a jóságos

 

 

 

 

 

állam bácsi és jól megdádáz.

Na de eléggé elkanyarodtam a témától. Szóval volt ez a két rádió:

 

 

 

 

 

 

 

(Sláger wiki) 2009 november 19-én megszűntek. Megmondom őszintén én örültem, hogy jön valami új valami más. Talán lesz értelme hallgatni rádiót néha és nem csak a szokásos unalomig ismert „slágerek” lesznek amit mindenki ismer és a könyökén jön ki. Talán adni fognak olyan zenéket is ami úgymint réteg zene, olyan előadóktól/zenekaroktól akik már régóta szeretnének már áttörést és sikert, de sajna a néhány száz fős klubokon túl nem jutnak túl. Pedig a zenéjük által többre lennének hivatottak. És itt most ne arra gondoljon senki elsősorban a kis metál, illetve rock zenekarokról van szó. Mert jó néhány száz olyan zenekar van akik nem rockot játszanak, hanem elsősorban jó zenét. Mindenféle stílus behatárolása nélkül. De akár igényesebb pop zenekaról is szó lehet.


Mert amikor elindult a két új rádió, a
classfm

 

 

 

 

 

 

(milyen hülye név már ez) és a

 

neofm

 

 

 

 

 

(ez se különb)

 

akkor felcsillanni látszott a remény. Játszogattak olyasmiket is amiken simán meglepődött az ember, hogy akkor ez most hogyan is? Öröm volt hallani olyanokat akiket egyáltalán nem vagy csak az ember saját maga által ismert meg. Azt hittem eljött a Kánaán. A megváltó, a nem is tudom mi, de mindenképp pozitív kicsengése volt. Aztán teltek múltak a hónapok és egyre csak kezdtek megfogyatkozni ezek a zenék. És szépen lassan átvették a helyüket az unalomig ismert „slágerek”.

 

És most egy év elteltével ott tartunk ahonnan indultunk. Szinte egy az egyben ugyan az a műsorrend. Ugyanazok a műsorvezetők, akik valljuk be nem is műsort vezetnek csak max tíz percenként megszólalnak, benyögnek valami jópofa, vicces dolgot, vagy legalábbis általuk annak gondoltat. Jobb esetben közzé tesznek valami értelmes információt. De klasszikus értelemben véve azok nem műsorok egy két kivételtől eltekintve. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a kereskedelmi rádiózás nem erről szól, arra ott vannak a közszolgálati rádiók. Ráadásul visszatértek a tematikus hétvégék, az akkor és most dolgok a reggeli egészség és pénzügyi tanácsok. Szóval, hogy is van ez kérem szépen? Vissza a jövőbe effektus, igénytelenség ezerrel. Nem valami kellemes kilátások a jövőre nézve. Minden maradt a régiben.

 

De mit is várhat az ember fia, sajnos mifelénk nem sok minden változik pozitív irányba. Változik a név, a szín, a hang de valami valahogy sosem változik és továbbra is ott ücsörgünk a hideg pocsolyában.

A bejegyzés trackback címe:

https://amigarockwell.blog.hu/api/trackback/id/tr932360718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.