AmigAROCKWellBLOG

AmigAROCKWellBLOG

Zene.
Ennél több nem kell.
Vagy mégis.
Zene, betűként.
Zene, videóként.
Zene, bárhogy.

AmigAROCKWellBLOG

e-mail

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

!RoosterMusicToThePeople!vol0003

2011.04.02. 20:10 | Amigarockwell | Szólj hozzá!

Címkék: !roostermusictothepeople! hard n roll

Üdvözlök mindenkit!

 

A mai részben nem egyetlen zenekar munkásságáról lesz szó hanem egy konkrét stílusról. Ez pedig nem más, mint az általam Hard 'N' Roll-ként emlegetett. Hogy mi is lenne ez tulajdonképp? Nincs igazán jó megfogalmazás, mert ami zenekar ide tartozik azok ugyan eléggé különbözően játsszák a zenéjüket, de egy valamiben hasonlítanak. Az pedig, hogy Hard Rocknál valamivel nyersebb, keményebb, a Heavy Metalnál viszont enyhébb, jellemzőek dallamok és a többnyire rekedtes ének, bár előfordul tiszta ének is, de ez azért ritka. Most nem fogok kitérni az adott zenekar biográfiájára mert nem az a cél. Minden bandától egyetlen klip lesz, ami nem feltétlenül a legjobb dalukra épül, bár egy zenekar életében több legjobb dal is előfordulhat de ez más kérdés. Ezzel próbálok egy kis átfogó képet adni erről a stílusról. Most pedig a klipek:

 

Elsőként a Tankcsapda. Lehet róluk sok mindent elmondani, hogy csak a régi volt jó, hogy eladták magukat meg ilyenek, de egy biztos 1989 óta folyamatosan megállás nélkül pörögnek és nyomják a Rock 'n' rollt! Ugyan a legutóbbi albumuk ami 2009-ben Minden jót címmel jelent meg, de sajna nem olyan lett mint amit sok ember várt. Mert az előző a Mindenki vár valamit köröket ver rá, bár az se hozza a '90-es évek Csapdái hangulatát. De persze az se lenne jó ha állandóan megcsinálnák ugyan azt. Azért remélem a következő majd jobban sikerül. Ez a dal az azonos című lemezen jelent meg 1990-ben, nem mostanában volt az egyszer biztos de nagyszerűen jellemzi ez a dal a Tankcsapdát:

 

Tankcsapda - Legjobb méreg:

 

 

 

Ha már Tankcsapda akkor egy kis klón zenekar. Persze ez túlzás, de az tény, hogy az énekes meglehetősen hasonlóan énekel, mint a Csapd énekese Lukács Laci, egészen jó kis zenét tolnak de egyelőre semmi olyasmit nem tettek ami kiemelné őket a mezőnyből, talán egy pár év múlva.

 

Alcohol - Házam egy kocsma:

 

 

 

Na még mielőtt egyhangúvá válna a dolog ezért következzen egy legendás zenekar a Carmen!

Rájuk lehet azt mondani, hogy nem igazán tartoznak ide, mert amit ők játszottak az kissé túl mutat a Hard 'N' Roll-on mert több a metalos hatás, de alapjában véve mégis csak az. Sajna mivel már nagyon sok éve gyakorlatilag feloszlottak, és csak mostanában kezdenek újra működni bár eléggé takarék lángon a klipek nincsenek meg, ezt az egyet kivéve, nem igazán mutatja azt, hogy milyen is volt a Carmen, de egy kissé megmutatja őket és azért ez a dal se rossz.

 

Carmen – Nézek az égre:

 

 

 

De nem csak a jelenlegi Magyarország területén vannak ilyesmi zenekarok, hanem a határainkon kívül is. Mert Felvidék messze híres zenekara a már 16 éve nyomuló banda a Rómeó Vérzik is itt van. Tavaly jelent meg a nagyszerű Hadd égjen című album, és hát ők mindig tudják mitől is döglik a légy!

 

Rómeó Vérzik – Kezeket neki a falnak:

 

 

 

És akkor jöjjön egy kissé keményebb banda mégpedig a Road! Gyakorlatilag 2004 óta működnek de azért mondani sem kell, hogy nem ma kezdték a srácok, hisz azelőtt is működtek csak épp nem ilyen formában. Azt hiszem, hogy az ő történetük igazi sikersztori, mi más is lenne egy kis domoszlói zenekar története ha folyamatos fejlődés, küzdelem árán eljutnak arra a szintre, hogy saját turnét, folyamatos teltházas koncertekkel tudnak csinálni, és persze ezt mind önerőből.

De ez nem is csoda, mert mind lemezen, mind élőben nagyon kenik vágják a dolgot!

 

Road – Visszahárom:

 

 

Jöjjön egy kis erotikus dolog is ha már zenéket mutatok be. Annó még 1990-ben jelent meg a Sex Action első albuma ami iszonyat nagyot szól, remek hangzás nagyon jó zene, de a legjobb a szövegek voltak. Előttük ez nem volt jellemző egyetlen magyar zenekarra sem, hogy szexualitástól túlfűtött dolgokról énekeljenek. De mint minden ez is csak felszín ez a zenekar egészen másról szólt, mint a szex. Igazi mocskos motoros rock 'n' roll a javából. Rengeteg utánuk jövő zenekar kezdett hasonló zenét játszani, az ő hatásukra, jelentőségük a magyar rockzenére felbecsülhetetlen.

 

Sex Action – Zuhansz velem:

 

 

És akkor még egy „hasonló” banda mégpedig a Harlot. Sajnos őket nem sokan ismerik, pedig jóval többre lennének hívatottak. Ők szintén erotikára hegyezték ki a dalokat, legalábbis a '90 évek elején közepén. Reméljük azért lassan megkapják az elismerést ők is.

 

Harlot – Színt lopok:

 

 

 

Hátsó ajtó. Ez nem sok mindent jelentett egészen addig míg meg nem alakult 2001-ben Dombóváron a Hátsó Ajtó! Igazi tökös rock 'n' roll, ha nem is mélyenszántó szövegekkel, mindenképpen értelmes gondolatokkal. Érdemes őket figyelni mert még sokra vihetik kis hazánkban.

 

Hátsó ajtó – Nincs semmim:

 

 

 

Rengeteg jó kis zenekar van ma Magyarországon vidéken, elég csak a fenti bandák többségére gondolni, de itt van a fegyverneki Zuhatag is. Sajnos jelenleg nem túlzottan aktívak.

 

Zuhatag – Biztos, hogy az ördög:

 

 

 

Egy nagyon régi zenekar következzen ami mostanában újra aktivizálta magát. Ők az XL Sisters!

Ha jól tudom csak két évig működtek és egyetlen albumot adtak ki, talán tovább kellet volna csinálniuk ezt a dolgot. Na mindegy nem volt ez olyan rossz.

 

XL Sisters – Nagy test, nagy élvezet:

 

 

Ha már régi dolgoknál tartunk akkor itt egy már-már legendává érett zenekar a Spider! Ők már tényleg nem működnek, és valószínű soha nem fognak. Kicsit punkos a zenéjük de ettől függetlenül nagyon jó!

 

Spider – Nem kell:

 

 

 

És ha már a legendáknál tartunk akkor itt van egy mára tényleg azzá érett zenekar a Sing Sing!

Ők zenekari belső problémák miatt oszlottak fel, nagyon nagy kár értük. Mára kb ott tarthatnának, mint a Tankcsapda. De mindegy végezetül álljon itt egy jó kis daluk:

 

Sing Sing – Életfogytig Rock & Roll:

 

 

 

Tudom ez a válogatás koránt sem teljes, de nem is ez volt a célom. Ez a magyar Hard 'N' Roll egy egészen kis kivonata. Egyszer talán csinálok egy rendes stílus bemutatót, de az nem mostanság lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://amigarockwell.blog.hu/api/trackback/id/tr692794306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása